video gallery
Κάρτα Δώρου
 

Μασάζ και Πονοκέφαλος

Ο πονοκέφαλος ή κεφαλαλγία θεωρείται ότι είναι το συχνότερο σύμπτωμα για το οποίο αναζητείται ιατρική συμβουλή. Τόσο συχνό που ιδρύονται πλέον και στην Ελλάδα, εδώ και χρόνια, ξεχωριστά «Ιατρεία Κεφαλαλγίας» μέσα σε ιδιωτικά και δημόσια θεραπευτήρια.
 

Λάβετε υπόψη πως κάθε πρωτοεμφανιζόμενη κεφαλαλγία θα πρέπει να εκτιμάται από το νευρολόγο. Επομένως, το πρώτο βασικό ερώτημα είναι εάν ο ασθενής πάσχει γενικά από πονοκεφάλους ή εάν του συμβαίνει για πρώτη φορά στη ζωή του.
 

ΠΡΟΣΟΧΗ
 

ΑΝ ΥΠΟΦΕΡΕΤΕ ΑΠΟ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟΥΣ Ή ΕΠΙΜΟΝΟΥΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥΣ Ή ΑΝ ΕΙΧΑΤΕ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΝΙΩΘΕΤΕ ΥΠΝΗΛΙΑ, ΖΑΛΑΔΑ Ή ΝΑΥΤΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Ο ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΑ ΑΚΡΑ, ΕΜΕΤΟΥΣ, ΔΙΠΛΗ ΟΡΑΣΗ, ΚΑΚΗ ΑΡΘΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ, ΞΕΡΑΜΕΝΟ ΛΑΙΜΟ Ή ΚΑΠΟΙΟ ΕΞΑΝΘΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΘΩΡΙΑΖΕΙ ΟΤΑΝ ΠΙΕΖΕΤΕ ΤΗ ΒΑΣΗ ΕΝΟΣ ΠΟΤΗΡΙΟΥ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ.
 

Ανάλογα με τη διάρκεια, την εντόπιση, το ρυθμό εμφάνισης και τα ενδεχόμενα συμπτώματα που την συνοδεύουν, η κεφαλαλγία ταξινομείται με διάφορες ονομασίες. Οι συνηθέστερες μορφές κεφαλαλγίας είναι η κεφαλαλγία τύπου τάσης (ο απλός πονοκέφαλος δηλαδή) και η ημικρανία. Υπάρχουν ακόμη οι κεφαλαλγίες συμπλέγματος, ιγμορείου, ενώ σπανιότερες μορφές είναι η αθροιστική κεφαλαλγία, η νευραλγία του τριδύμου, η παροξυσμική ημικρανία κ.ά.
 

Η ημικρανία και η κεφαλαλγία τάσεως είναι οι ποιό συχνές αιτίες πονοκεφάλου και μπορούν να είναι επεισοδιακές ή χρόνιες. Το 15% του γυναικείου πληθυσμού προσβάλλεται από ημικρανία και το 86% από κεφαλαλγία τάσεως, ενώ στους άνδρες τα ποσοστά είναι 6% και 63% αντίστοιχα.
 

Όσοι υποφέρουν από πονοκεφάλους εμφανίζουν μία υπερτοξίνωση στο αίμα, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος που απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό οξυγονωμένου αίματος να τοξινώνεται. Οι αιτίες της υπερτοξίνωσης μπορεί να είναι περιβαλλοντολογικές, διατροφικές, φαρμακευτικές, ορμονικές, συνεχούς άγχους κλπ.
 

Τα άτομα που υποφέρουν από πονοκεφάλους έντασης και παίρνουν παυσίπονα για περισσότερες από 10 φορές το μήνα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνιους πονοκεφάλους. Το ιδανικό είναι  ο πονοκέφαλος να αντιμετωπίζεται με μασάζ και φυσική δραστηριότητα.Καθώς ολοένα και περισσότερο αυξάνονται τα ποσοστά ανθρώπων που υποφέρουν από πονοκεφάλους, θεωρείται πλέον απαραίτητος ο θεραπευτής μασέρ που θα αναλάβει, μέσω της ειδικής ήπιας χειρομάλαξης, την αποθεραπεία τέτοιων περιπτώσεων.
 

Το μασάζ έχει δύο ρόλους, όταν πρόκειται για τη θεραπεία ημικρανιών και των πονοκεφάλων που σχετίζονται με την ένταση:
 

Σε έναν προληπτικό ρόλο, το μασάζ πραγματοποιείται σε τακτική βάση για να βοηθήσει το σώμα να διατηρήσει ένα βέλτιστο επίπεδο χαλάρωσης  και ανακούφισης από το άγχος. Αυτή η προσέγγιση μειώνει τις πιθανότητες των επιθέσεων της ημικρανίας και των πονοκεφάλων τάσης σημαντικά με τη χαλάρωση των μυϊκών σπασμών και των  σημείων ενεργοποίησης μυϊκού πόνου (trigger points).

 

Σε έναν ρόλο θεραπείας, το μασάζ γίνεται για να εκτονωθεί η πίεση που επήλθε κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας ή μιας κεφαλαλγίας τάσης. Με επίκεντρο τον αυχένα, τους ώμους και το κεφάλι, το μασάζ μπορεί να μειώσει τον πόνο και την ταλαιπωρία που προκαλείται από ημικρανία ή πονοκέφαλους τάσης.

 

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι δέκτες θεραπειών μασάζ παρουσίασαν λιγότερες ημικρανίες και καλύτερη ποιότητα ύπνου κατά τη διάρκεια των εβδομάδων που έλαβαν μασάζ και για τρεις εβδομάδες μετά, από ό, τι οι συμμετέχοντες που δεν είχαν λάβει θεραπεία μασάζ. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι σε ενήλικες ασθενείς με ημικρανία, η θεραπεία μασάζ μείωσε την εμφάνιση των πονοκεφάλων, διαταραχών του ύπνου και τα συμπτώματα δυσφορίας. Επίσης, αύξησε τα επίπεδα σεροτονίνης, τα οποία πιστεύεται ότι παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης, του ύπνου και της όρεξης.

 

Όχι μόνο το μασάζ μπορεί να ανακουφίσει και τους δύο αυτούς τύπους κεφαλαλγίας με τη χαλάρωση των μυών, κάνοντάς τους (τους μύες) να ασκούν λιγότερη πίεση στα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία, αλλά συμβάλλει τα μέγιστα και στην παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες καταπολεμούν τον πονοκέφαλο. Οι ενδορφίνες είναι 3 ομάδες ορμονών, οι οποίες παράγονται  στον εγκέφαλο και αποκαλούνται οι ορμόνες της ευτυχίας. Πολύ σημαντική είναι η β-ενδορφίνη η οποία έχει την ισχυρότερη αναλγητική δράση και θεωρείται το καλύτερο φυσικό παυσίπονο.

 

Οι ορμόνες αυτές συνδεόμενες με τους νευροϋποδοχείς μπλοκάρουν το μήνυμα του πόνου στο νευρικό σύστημα. Επίσης, όταν παράγονται  συχνά, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, βελτιώνουν τη μνήμη και έχουν αντιγηραντική δράση. Αξιοθαύμαστο είναι ότι έχουν 20 έως 50 φορές ισχυρότερη αναλγητική δράση από τη μορφίνη. Και όλα αυτά «εκ των έσω», με φυσικές διαδικασίες του ίδιου μας του οργανισμού. Εάν θέλουμε λοιπόν αντί να γερνάμε, να ξανανιώνουμε, να έχουμε μυαλό ξυράφι και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, το ιδανικότερο που μπορούμε να κάνουμε – και το απολαυστικότερο θα προσθέσω – είναι μασάζ!

 

Η μάλαξη είναι ίσως η πιο αρχαία μορφή θεραπείας.  Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε ασθενείς. Για τους Έλληνες και Ρωμαίους γιατρούς, το μασάζ ήταν ένας από τους βασικότερους τρόπους θεραπείας και καταστολής του πόνου. Είναι γνωστό πως ο Ιούλιος Καίσαρας, ο οποίος έπασχε από επιληψία, έκανε συχνά μασάζ για να καταπραΰνει τη νευραλγία  και τους πονοκεφάλους που του προκαλούσε.

 

Παρακάτω απεικονίζονται απλές τεχνικές που μπορείτε να κάνετε οι ίδιοι στον εαυτό σας, οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε,  για να βοηθηθείτε.

1. Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν ξεκινήσετε το μασάζ σας. Γεμίστε το ποτήρι πάλι και να το έχετε μαζί σας ώστε να μπορείτε να απολαύσετε κι άλλη ενυδάτωση κατά τη διάρκεια του μασάζ. Καλό θα ήταν επίσης, αν θέλετε, να πιείτε ένα ποτήρι νερό, αφού τελειώσετε με το μασάζ σας. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το σώμα σας καλά ενυδατωμένο για 24 ώρες μετά από ένα μασάζ. Το νερό ξεπλένει τις τοξίνες που απελευθερώνονται με τη μάλαξη από το σώμα σας. Κακή ενυδάτωση μετά από ένα μασάζ μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στους μύες και ληθαργικό συναίσθημα.

2. Τοποθετήστε τους αντίχειρές σας και στις δύο πλευρές της γέφυρας της μύτης σας στη βάση όπου ενώνει με το μέτωπό σας. Πιέστε τη γέφυρα της μύτης σας, πιέζοντας τους αντίχειρές σας τον έναν προς τον άλλο. Εφαρμόστε σταθερή πίεση, αλλά μην  πιέσετε αρκετά σκληρά για να προκαλέσετε πόνο. Κρατήστε το για δέκα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια αφήστε και επαναλάβετε 3-5 φορές

3. Κρατήστε τους αντίχειρές σας στην ίδια θέση στη γέφυρα της μύτης σας, αλλά περιστρέψτε τους έτσι ώστε οι απολήξεις των αντίχειρών σας να δείχνουν επάνω προς το μέτωπό σας. Πιέστε προς τα πάνω με τους αντίχειρές σας, κρατήστε για 10 δευτερόλεπτα, στη συνέχεια, αφήστε και επαναλάβετε μερικές φορές.

Μαλάξτε την περιοχή κάτω από τα φρύδια σας

4. Χρησιμοποιήστε το δείκτη και τον αντίχειρα σας σε κάθε χέρι για να τσιμπήσετε το δέρμα ακριβώς κάτω από τα φρύδια σας, ξεκινώντας κοντά στη γέφυρα της μύτης σας. Τραβήξτε απαλά το δέρμα που τσιμπάτε μακριά από το πρόσωπό σας και κρατήστε το σταθερά για μερικά δευτερόλεπτα πριν το αφήσετε.
Μετακινήστε τα δάχτυλά σας προς την εξωτερική πλευρά των φρυδιών σας και επαναλάβετε το τσίμπημα και τραβήξτε. Μετακινήστε και επαναλάβετε ξανά αν είναι απαραίτητο για να καλύψετε ολόκληρη την περιοχή κάτω από τα φρύδια σας.

5. Τοποθετήστε τα τρία κεντρικά σας δάχτυλα  ή τις μπάλες (το «όρος της Αφροδίτης» στη ρίζα του αντίχειρα) του χεριού σας στους κροτάφους σας. Εφαρμόστε σταθερή σφιχτή πίεση και κρατήστε το για 10 δευτερόλεπτα. Τρίψτε την περιοχή αυτή με μια κυκλική κίνηση.

Τεντώστε τους μύες του λαιμού σας

6. Γείρετε το κεφάλι σας προς τη μία πλευρά, χαμηλώνοντας το αυτί προς τον ώμο σας. Αφήστε το βάρος του κεφαλιού σας να παρέχει ένα φυσικό τέντωμα των μυών του αυχένα και κρατήστε το για 10 δευτερόλεπτα. Μην ζορίζετε τους μύες να τεντωθούν περισσότερο από όσο μπορούν, χωρίς να γίνεται επώδυνο.

7. Επιστρέψτε το λαιμό σας σε μια κανονική όρθια θέση και χαλαρώστε για 10 δευτερόλεπτα. Κάντε το ίδιο τέντωμα στην άλλη πλευρά, χαμηλώνοντας το άλλο αυτί προς τον ώμο σας.

8. Επαναλάβετε αυτό το τέντωμα του λαιμού, εναλλάσσοντας από πλευρά σε πλευρά με μια στάση ανάπαυσης στο ενδιάμεσο, μέχρι να αισθανθείτε τους μύες και στις δύο πλευρές του λαιμού σας χαλαρούς.

9. Χαμηλώστε το σαγόνι προς το στήθος σας για να τεντώσει το πίσω μέρος του των μυών του λαιμού σας. Κρατήστε το τέντωμα 10 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια επιστρέψτε στο λαιμό σας σε όρθια θέση.

10. Επαναλάβετε αυτή τη διάταση προς την αντίθετη κατεύθυνση ρίχνοντας το κεφάλι σας προς τα πίσω και κοιτώντας το ταβάνι.

Τρίψτε το πίσω μέρος του λαιμού σας και τη βάση του κρανίου σας

11. Χρησιμοποιήστε τις άκρες των δακτύλων σας για να κάνετε μασάζ πάνω- κάτω στο λαιμό σας. Τρίψτε τους μύες που μόλις τεντώσατε και στις δύο πλευρές, καθώς και στο μπροστινό και πίσω μέρος του λαιμού σας.

12. Τοποθετήστε τις άκρες των δακτύλων και των δύο χεριών στη βάση του κρανίου σας σε κάθε πλευρά του λαιμού σας. Χρησιμοποιήστε μια κυκλική κίνηση για να μαλάξετε τη βάση του κρανίου σας. Μετακινήστε τα δάχτυλά σας προς τα αυτιά σας σιγά-σιγά ολοκληρώνοντας το μασάζ με την περιοχή γύρω από τα αυτιά σας.

« επιστροφή
SOCIAL MEDIA
Facebook
Google+
Kάντε LIKE και
Συστήστε μας σε Φίλους
Bookmark and Share
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πλατεία Βικτωρίας 2, Αθήνα
t: 216 700 50 50
e-mail: info@olistiki-therapeftiki.gr
Site by Overron  |   Web Promotion  |   Links